© Rootsville.eu

Alyssa Allgood (US)
tiltle: From Here
music: Jazz
release date: april 19, 2024
label: Next Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Alyssa Allgood

© Rootsville 2024


Op haar opwindende vierde album stapt Alyssa Allgood vol vertrouwen de volgende fase van haar indrukwekkende jonge carrière in. Haar rijke, heldere alt is geen verrassing, dankzij haar eerdere opnames, maar ze heeft haar frasering, improvisatie en gevoel voor swing nog een stapje verder gebracht. En hoewel Allgood op elke vorige schijf een toenemend aantal originele composities heeft opgenomen, vindt From Here – bestaande uit bijna alle originele composities – haar op een nieuw hoogtepunt van persoonlijke expressie en emotionele observatie. "Deze nummers zijn een weerspiegeling van mijn reis - om mezelf dieper te begrijpen en lief te hebben, en om mijn artistieke visie als bandleider, componist en arrangeur volledig te omarmen", zegt het in Chicago gevestigde Allgood. Die reflecties gaan over thema's als het omarmen van verandering, maar ook over weten wanneer je geduld moet hebben; hoe je je goed kunt voelen over een breuk, en nog beter over het vinden van liefde; de noodzaak om jezelf met mededogen te behandelen, en de harde waarheid dat zelfs de ontberingen die we overwinnen op kleine maar belangrijke manieren bij ons blijven.

Denk geen moment dat de poëzie van Allgoods teksten de voortstuwing en diepte van haar muziek overschaduwt. Zeker, ze maakt gebruik van de vocale traditie van het vertellen van liedjes. Maar haar onderdompeling in de jazzesthetiek – met de nadruk op spontaniteit en improvisatie, en op composities geïnspireerd door een rijke harmonische en ritmische taal – zorgt ervoor dat haar boodschappen ook hard swingen en tegelijkertijd het intellect verrukken. Met enkele van de meest beroemde artiesten uit de muziekwereld: GRAMMY-winnaars John Patitucci en Geoffrey Keezer, dynamische drummer Kendrick Scott, saxofonist Greg Ward, en geproduceerd door de veelgeprezen jazzvocalist Jeff Baker, bereikt 'From Here' Alyssa Allgood een nieuw hoogtepunt van persoonlijke expressie, emotionele observatie en artistieke prestaties. Trouw aan haar jazzroots gaat Allgood waar weinig zangers durven met een album met 10 originele nummers, waarin de tradities van soulvolle verhalen, spontaniteit en improvisatie stoutmoedig worden gevierd.

Door met muzikanten van dit kaliber te werken, kon Allgood de opname met grotere vrijheid dan ooit benaderen. In haar woorden: “Hun muzikaliteit heeft mij ertoe aangezet grotere risico’s te nemen in de muziek en moedig en met vertrouwen en overtuiging leiding te geven. Hun gevoel van verkenning en verbinding straalt uit in elk nummer. Het opnemen van mijn originele muziek met deze buitengewone muzikanten onthulde de kracht van het geloven in mezelf en het werken om mijn dromen tot leven te brengen” – troeven die doorklinken in de hier weergegeven nummers. Het album komt tot leven met ‘Burn (For Betty)’, een eerbetoon aan Betty Carter, wiens galvanische optredens en zelfbepalende filosofie een bron van inspiratie zijn geweest voor Allgood.

Trouw aan het voorbeeld van Carter bevat het nummer twee oorverdovende scat-zangsolo's; ze ondersteunen racebaanimprovisaties van Keezer en Ward, wat een hoogtepunt voor het hele album oplevert. Verschillende nummers spreken specifieke mensen en gebeurtenissen in het leven van Allgood aan, maar elke boodschap overstijgt de details om de luisteraars te bereiken die ze nog nooit heeft ontmoet. ‘Time Told’, een liefdeslied voor haar verloofde, komt bijvoorbeeld voort uit Allgoods eigen ervaring met het baseren van liefde op geduld en vertrouwen; maar haar realisatie bevat een universele menselijke waarheid, benadrukt door Wards hoogvliegende improvisatie. ‘Turn to Gold’ transformeert een bekend thema – vallende herfstbladeren als metafoor voor verlies – in een baken voor het volgende hoofdstuk van het leven, op een van haar mooiste melodieën (en een bijzonder emotionele solo van Patitucci).

Aan de andere kant is er het harmonisch inventieve ‘Still Searching’ dat, zo merkt Allgood op, een centraal thema van From Here samenvat: de reis naar zelfcompassie: ‘Het toont het duisterdere, ingewikkelder deel van dat proces, de vragen, de de strijd, de mislukkingen.” (Allgood's enorme improvisatie suggereert dat ze veel van de antwoorden heeft gevonden.) Er is de heldere spijt van 'Above All Else', dat de noodzaak overbrengt om een giftige relatie te beëindigen en de waarde ervan om dat te doen - nog een nummer dat is ontleend aan haar eigen ervaring maar van toepassing op iedereen van wie ooit is gehouden. Maar we krijgen ook de charmante, bedrieglijk eenvoudige ‘Brave Little Flower’, geïnspireerd door de onwaarschijnlijke aanblik van een kleine bloesem die groeit tussen de rotsblokken langs de oever van Lake Michigan. Het is een parabel over standvastigheid en empowerment, op een pittige melodie in walstijd – een lied over ‘groeien voorbij waar ik geplant was’ – dat Allgood nu beschouwt als haar kenmerkende compositie. Vervolgens wendt ze haar superslimme gevoel voor fair play aan op het brutale wraaknummer 'No Good', dat tijdens optredens een publiekslieveling is geworden. Als klap op de vuurpijl bevat het album twee standaarden uit de jaren zestig, elk opgefrist door de lichte herharmonisaties en maatwisselingen van Allgoods arrangementen: de Broadway-hit ‘On a Clear Day’ en Joni Mitchells tijdloze ‘Both Sides Now’.

Allgood merkt snel op dat de albumtitel meer dan één betekenis heeft. “Ten eerste verwijst het naar deze liedjes die uit mijn hart komen”, zegt ze. “Vanuit deze persoonlijke en kwetsbare plek deel ik boodschappen van liefde, kracht, macht en begrip – en erken ik ook de pijn, strijd en twijfel die de reis tot een triomf maken.” Maar de titel spreekt ook over het feit dat dit album een “cruciaal moment in mijn carrière en een belangrijke stap in mijn muzikale en artistieke ontwikkeling vormt. Dit album is een statement van wie ik ben als moderne jazzvocalist: alles wat er daarna gebeurt, zal vanaf hier worden gedefinieerd.